Brasato al Barolo
Junetina marinirana preko noći, satkana u aromatičnom umaku od crvenog vina, tradicionalno je i sočno jelo iz severne Italije koje se obično poslužuje nedeljom. Odlično ide uz kremastu palentu ili pire krompir.
Sastojci:
1 kg junetine
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja
1 crni luk
2 šargarepe
2 pruta celera
ljutih papričica po ukusu
malo karanfilića
1 glavica belog luka
1 štapić cimeta
ruzmarin
lovorov list
750 ml suvog crvenog vina
1 kašičica soli
Sastojci:
Pomešajte junetinu, seckani crni luk, šargarepu, celer, papričice, lovorov list, beli luk, štapić cimeta, ruzmarin i karanfilić. Pospite preko mesa crveno vino kako biste ga u potpunosti prekrili. Pokrijte posudu i ostavite da se u frižideru marinara minimum šest sati. Meso okrenite i vratite da se marinara još šest sati.
Prebacite meso iz marinade na tanjir i osušite ga ubrusom. Procedite marinadu kroz cediljku u posudu da biste odvojili biljnu mešavinu od vina, zadržavajući ih obe.
Na srednjoj temperaturi zagrejte ekstra devičansko maslinovo ulje. Pecite meso sa obe strane, 4-6 minuta po strani. Smanjite temperaturu. Dodajte odvojene začine iz marinade, sve zajedno pecite oko 8 minuta, dodavajući ekstra devičansko maslinovo ulje kako meso ne bi zagorelo.
Potom dodajte vino i posolite. Smanjite temperaturu na minimum, pokrijte i dinstajte bez podizanja poklopca oko dva sata. Skinite poklopac i dinstajte dok meso ne omekša.