Božićna pletenica
Još dva dana ostalo je do katoličkog Božića, i vernici koji ga slave polako se pripremamju za ovaj najradosniji dan. Božićna pletenica je obavezna na trpezi toga dana, a mi vam donosimo zainimljiv recept sa matchom.
Sastojci:
300 g brašna
2 kašike matcha praha
1/2 kesice suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg
60 ml toplog mleka
2 kašičice Azucar Demero smeđeg šećera
2 jaja
100 g putera
1 žumance za premazivanje
crni ili običan susam
Priprema:
U činiji pomešajte otopljeni maslac, mleko, umućena jaja i 200 g brašna, kvasac i matchu. Dodajte smeđi šećer i dobro izmešajte. Polako dodajte ostatak brašna i mešajte. Kada ne budete mogli više da mešate kašikom, izručite na pobrašnjenu radnu površinu i nastavite da mesite oko 5-6 minuta. Ukoliko je potrebno dodajte još brašna. Testo treba da je meko, elastično ali da se ne lepi za prste. Kada je dobro umešeno, vratite u činiju i prekrijte prozirnom folijom. Ostavite da naraste sat vremena.
Rernu uključite na 200°C. Naraslo testo podelite na osam jednakih loptica. Loptice razvijte u valjkaste trake dužine oko 12 cm i uvaljajte u susam. Nemojte brašnjaviti radnu površinu jer će vam to otežati razvijanje. Pazite da ne rastanjite mnogo trake jer vam mogu pući tokom pečenja. Četiri trake poređajte vertikalno jednu pored druge a četiri horizontalno preko njih pa upletite. Lagano prekrstite dva po dva kraja horizontalnih i vertikalnih traka i podvucite ih pod pogaču.
Premažite žumancetom i pospite još malo susama. Šerpu koja je malo veća od pogače namažite puterom sa svih strana i u nju stavite pogaču. Pecite 10 minuta pa smanjite temperaturu na 180°C i pecite još 25 minuta dok pogača lepo ne porumeni.