Bistecca Alla Fiorentina (Florentinski biftek)
Klasični Bistecca all Fiornentina je veliki odrezak, koji obično teži oko 1 kilogram. Kad kupujete za ovo jelo, koristite najbolje meso, samleveni crni biber, najkvalitetnije italijansko ekstradevičansko maslinovo ulje i najbolji balzamiko koji možete priuštiti. Kombinacija ukusa iz svih tih sastojaka otkriva plemeniti obrok autentične toskanske kuhinje. Kako bi se osiguralo da biftek ostane sočan, ostavite meso na sobnoj temperaturi pre pripreme. Koristite debelu gvozdenu tavu i uverite se da se dobro zagrejala pre početka pečenja.
Potrebno je:
• 900gr bifteka, oko 5 cm debljine
• Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje
• morska so
• Grubo mleveni crni biber
• Balzamiko sirće
• 2 grančice ruzmarina
• limun
Priprema:
Neka odrezak odstoji van frižidera 30 minuta pre pripreme. Zagrejte roštilj na ćumur ili na struju. Odreske premažite Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem i utrljajte so i biber. Stavite ih na vreo roštilj oko 4 do 6 minuta, dok ne postanu braon (sa obe strane). Korišćenjem grančica ruzmarina kao četkice, premažite ih ponovo Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. Peći još 4 do 6 minuta ako volite srednje pečene, ili malo duže, ako volite pečenije.
Izvadite odreske i ostavite najmanje 5 minuta pre sečenja da odstoji.
Isecite odreske u kriške odvajajući ih od kosti. Stavite meso na topli tanjir i prelijte balzamiko sirćetom. Poslužite uz dodatak morske soli i limuna na tanjiru. Buon Appetito!