najbolja ulja italije

Bistecca Alla Fiorentina (Florentinski biftek)

Bistecca Alla Fiorentina (Florentinski biftek)

Klasični Bistecca all Fiornentina je veliki odrezak, koji obično teži oko 1 kilogram. Kad kupujete za ovo jelo, koristite najbolje meso, samleveni crni biber, najkvalitetnije italijansko ekstradevičansko maslinovo ulje i najbolji balzamiko koji možete priuštiti. Kombinacija ukusa iz svih tih sastojaka otkriva plemeniti obrok autentične toskanske kuhinje. Kako bi se osiguralo da biftek ostane sočan, ostavite meso na sobnoj temperaturi pre pripreme. Koristite debelu gvozdenu tavu i uverite se da se dobro zagrejala pre početka pečenja.

Potrebno je:

•    900gr bifteka, oko 5 cm debljine
•    Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje
•    morska so
•    Grubo mleveni crni biber
•    Balzamiko sirće
•    2 grančice ruzmarina
•    limun

Priprema:

Neka odrezak odstoji van frižidera 30 minuta pre pripreme. Zagrejte roštilj na ćumur ili na struju. Odreske premažite Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem i utrljajte so i biber.  Stavite ih na vreo roštilj oko 4 do 6 minuta, dok ne postanu braon (sa obe strane). Korišćenjem grančica ruzmarina kao četkice, premažite ih ponovo Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. Peći još 4 do 6 minuta ako volite srednje pečene, ili malo duže, ako volite pečenije.
Izvadite odreske i ostavite najmanje 5 minuta pre sečenja da odstoji.
Isecite odreske u kriške odvajajući ih od kosti. Stavite meso na topli tanjir i prelijte balzamiko sirćetom. Poslužite uz dodatak morske soli i limuna na tanjiru. Buon Appetito!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt