Baklava sa paradajzom, fetom i plavim patlidžanom
Ovo impresivno jelo pomera granice vegetarijanske ishrane, uz kombinaciju začinjenog povrća i hrskavim korama i ide sjajno uz laganu salatu.
1. Zagrejete Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u tiganju i dinstajte crni luk oko pola sata, dok ne omekša i postane lepljiv.
2. U međuvremenu, zagrejte drugi tiganj na maksimalnoj temperaturi. Kolutove plavog patlidžana premažite sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja, posolite i grilujte na visokoj temperaturi, oko 5-7 minuta, okrećući jednom na pola grilovanja. Ostavite da grilovani patlidžan na kuhinjskom papiru upije višak masnoće.
3. Beli luk, cimet i Mutti pasirani paradajz dodajte u izdinstani crni luk i kuvajte još 2 minuta. Zatim dodajte Mutti pelat, Demero braon šećer, mirođiju, nanu, sirće i morsku so po ukusu. Smanjite temperaturu i ostavite da se kuva još 10-15 minuta dok se ne zgusne, uz povremeno mešanje. Možete dodati još začina po želji.
4. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izvadite kore i pokrijte ih vlažnom krpom, kako bi sprečili pucanje. Premažite pleh (veličine oko 30x20 cm) rastopljenim puterom. U pleh stavite jednu koru, premažite puterom i ponavljajte dok ne dobijete šestoslojnu debljinu. Preko kora stavite polovinu smese od paradajza, preko toga poređajte urme, badem i fetu i prekrijte polovinom pripremljenog plavog patlidžana. Preko toga poređajte po istom principu još četiri kore, zatim ostatak smese od paradjza, urmi, fete i plavog patlidžana. Na kraju poređajte još četiri kore.
5. Vrh lagano isecite po dijagonali (veličina parčeta oko 5x10 cm). Premažite preostalim puterom, poprskajte sa malo vode i pecite 35-45 minuta dok ne dobije zlatnu boju. Ostavite da se malo ohladi, pa potom na svako parče stavite malo meda. Baklavu poslužite uz humus i dresingom od maslina, soka od limuna i seckanih listovima peršuna.