najbolja ulja italije

Artičoke na venecijanski način

Artičoke na venecijanski način

Artičoka je povrće koje se uzgaja u toplim predelima, a naročito u mediteranskim zemljama. Najveći svetski proizvođač je upravo Italija. Evo jednog brzog i laganog obroka iz srca Venecije:

Sastojci:

•    8 veilih artičoka (samo donji deo ove biljke)
•    3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    Sok od pola limuna
•    1 čen belog luka
•    1 šoljica suvog belog vina
•    1 šoljica vode
•    3 kašike naseckanog svežeg peršuna
•    So i biber po ukusu

Priprema:

Zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, te dodajte artičoke.

Propržite 2 do 3 minuta sa svake strane dok lagano porumeni, zatim dodati limunovog soka, beli luk, vino i vodu.

Smanjiti na nisku temperaturu, i pržiti dok viljuška lagano ne prođe kroz artičoke, oko 10 minuta.

Zatim izvadite iz tave na tanjir, posolite i pobiberite.

Prelijte ih šoljicom proključale vode, a zatim pospite naseckanim peršunom i poslužite. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt