Artičoke na venecijanski način
Artičoka je povrće koje se uzgaja u toplim predelima, a naročito u mediteranskim zemljama. Najveći svetski proizvođač je upravo Italija. Evo jednog brzog i laganog obroka iz srca Venecije:
Sastojci:
• 8 veilih artičoka (samo donji deo ove biljke)
• 3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• Sok od pola limuna
• 1 čen belog luka
• 1 šoljica suvog belog vina
• 1 šoljica vode
• 3 kašike naseckanog svežeg peršuna
• So i biber po ukusu
Priprema:
Zagrejte Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri, te dodajte artičoke.
Propržite 2 do 3 minuta sa svake strane dok lagano porumeni, zatim dodati limunovog soka, beli luk, vino i vodu.
Smanjiti na nisku temperaturu, i pržiti dok viljuška lagano ne prođe kroz artičoke, oko 10 minuta.
Zatim izvadite iz tave na tanjir, posolite i pobiberite.
Prelijte ih šoljicom proključale vode, a zatim pospite naseckanim peršunom i poslužite. Prijatno!