najbolja ulja italije

Arancini di Riso

Arancini di Riso

Sicilijanci su nadaleko poznati po ovim pirinčanim kuglicama, a i veoma ponosni. Ovo jelo, poreklom iz 10. veka, naziv je dobilo po reči arancia što znači narandža, jer izgledom podsećaju na ovo voće i zbog toga se često služe sa listićima narandže. Osim mesa mogu se puniti pečurkama, raznim povrćem i sirom.

 

Sastojci:

Za smesu od pirinča:

 

Za fil od mesa:

 

Smesa za pohovanje:

  • 2 jaja
  • 30 g brašna
  • 100 ml vode
  • 200 g prezli

 

Priprema punjenja od mesa:

Luk i šargarepu sitno naseckati, pa prodinstati oko pet minuta na dve kašike ekstra devičanskog malsinovog ulja. Dodati mleveno meso, izmešati i dinstati dok meso ne dobije smeđu boju. Tada dodati pasirani paradajz i pelat, so, biber I sve dobro izmešati. Sos kuvati dok tečnost ne ispari. Potom sos ostaviti da se u potpunosti ohladi. Za to vreme spremiti pirinač.

Priprema smese od pirinča:

Crni luk sitno naseckati, pirinač oprati i ocediti. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja prodinstati luk, pa kada dobije staklasti izgled, dodati pirinač i šafran. Promešati i naliti vodom. Vatru pojačati i pustiti da voda proključa, pa potom skloniti šerpu sa vatre, poklopiti i ostaviti oko 20 minuta, da pirinač upije svu tečnost. Kada je pirinač omekšao dodati parmezan, so i biber po ukusu, izmešati i prebaciti na veću tacnu, rasporediti pirinač po čitavoj površini tanjira, u tanjem sloju kako bi se što pre ohladio.

Priprema smese za pohovanje:

Umutiti jaja, dodati brašno i vodu i kašikom sjediniti u homogenu smesu. U posebnu činijicu sipati prezle.

Pre oblikovanja loptica, dlanove namazati ekstra devičanskim maslinovim uljem i to pre oblikovanja svake loptice. Uzeti punu kašiku pirinča, oblikovati u loptu, prstom u sredini napraviti udubljenje pa puniti sosom od mesa. Lopticu zatvoriti, umočiti najpre u smesu sa jajima,  pa u prezle. Gotove loptice ređati na tacnu obloženu papirom za pečenje.

U šerpicu sipati dosta ulja, da loptice budu cele umočene, uključiti šporet na najveću temperature i ostaviti da se ulje zagreje. Potom smanjiti na srednju temperaturu i polako spuštati loptice od pirinča. Pržiti dok ne dobiju tamno braon boju. Vaditi ih šupljom kašikom i ređati na ubrus da se ocede od viška masnoće.

Služite ih tople uz sos po želji.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt