Arancini di Riso
Sicilijanci su nadaleko poznati po ovim pirinčanim kuglicama, a i veoma ponosni. Ovo jelo, poreklom iz 10. veka, naziv je dobilo po reči arancia što znači narandža, jer izgledom podsećaju na ovo voće i zbog toga se često služe sa listićima narandže. Osim mesa mogu se puniti pečurkama, raznim povrćem i sirom.
Sastojci:
Za smesu od pirinča:
- 250 g Riso Gallo Arborio pirinča
- 1/4 kašičice šafrana
- 1 crni luk
- 2 kašike rendanog parmezana
- so, biber po ukusu
- 4 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 300 ml vode
Za fil od mesa:
- 100 g junećeg mlevenog mesa
- 1 šargarepa
- 1 crni luk
- 100 ml Mutti passata
- 1 kašika Mutti polpa
- so, biber po ukusu
Smesa za pohovanje:
- 2 jaja
- 30 g brašna
- 100 ml vode
- 200 g prezli
Priprema punjenja od mesa:
Luk i šargarepu sitno naseckati, pa prodinstati oko pet minuta na dve kašike ekstra devičanskog malsinovog ulja. Dodati mleveno meso, izmešati i dinstati dok meso ne dobije smeđu boju. Tada dodati pasirani paradajz i pelat, so, biber I sve dobro izmešati. Sos kuvati dok tečnost ne ispari. Potom sos ostaviti da se u potpunosti ohladi. Za to vreme spremiti pirinač.
Priprema smese od pirinča:
Crni luk sitno naseckati, pirinač oprati i ocediti. Na dve kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja prodinstati luk, pa kada dobije staklasti izgled, dodati pirinač i šafran. Promešati i naliti vodom. Vatru pojačati i pustiti da voda proključa, pa potom skloniti šerpu sa vatre, poklopiti i ostaviti oko 20 minuta, da pirinač upije svu tečnost. Kada je pirinač omekšao dodati parmezan, so i biber po ukusu, izmešati i prebaciti na veću tacnu, rasporediti pirinač po čitavoj površini tanjira, u tanjem sloju kako bi se što pre ohladio.
Priprema smese za pohovanje:
Umutiti jaja, dodati brašno i vodu i kašikom sjediniti u homogenu smesu. U posebnu činijicu sipati prezle.
Pre oblikovanja loptica, dlanove namazati ekstra devičanskim maslinovim uljem i to pre oblikovanja svake loptice. Uzeti punu kašiku pirinča, oblikovati u loptu, prstom u sredini napraviti udubljenje pa puniti sosom od mesa. Lopticu zatvoriti, umočiti najpre u smesu sa jajima, pa u prezle. Gotove loptice ređati na tacnu obloženu papirom za pečenje.
U šerpicu sipati dosta ulja, da loptice budu cele umočene, uključiti šporet na najveću temperature i ostaviti da se ulje zagreje. Potom smanjiti na srednju temperaturu i polako spuštati loptice od pirinča. Pržiti dok ne dobiju tamno braon boju. Vaditi ih šupljom kašikom i ređati na ubrus da se ocede od viška masnoće.
Služite ih tople uz sos po želji.