Agnolotti u umaku od junetine
Ovo pijemontsko jelo je pravi specijalitet za hladne, jesenje dane. Iznenadite svoje goste ovim sočnim, nesvakidašnjim obrokom za koji vam treba malo ljubavi i kvalitetnih namirnica.
Sastojci:
- 300 g brašna
- 3 jaja
- Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
Za punjenje:
- 300 g junetine
- 60 g mesnate slanine
- 3 nareznice salame
- Rendani parmezan
- crveni luk
- 1 jaje
- muskatni oraščić
- belo suvo vino
- 60 g maslaca
- So i biber po ukusu
Za umak je potrebno:
- 250 g mlevenog junećeg mesa,
- jedna šargarepa,
- jedan crveni luk,
- pola čaše crvenoga vina,
- 200gr Mutti pelati,
- Carapelli maslinovo ulje
Priprema:
Naseckajte crveni luk i dinstajte ga dok ne požuti na polovini rastopljenog maslaca. Dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte polako, dodajte vino, poklopite i kuvajte meso na tihoj vatri 2 sata, dolivajući, po potrebi vinom.
Rastopite preostali maslac i lagano propržite narezanu slaninu i salamu. Dobro izmiksanom mesu, slanini i salami dodajte jaje, malo muskatnog oraščića, parmezana pa sve polako izmiksajte dok ne dobijete čvrstu smesu. Dodajte 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja u osnovni recept za testo.
Tanko izvaljajte testo na manje listove i izrežite ih nazubljenim nožem na pravougaonike od 4 do 8 cm. Na testo stavite po dve grudvice nadeva veličine lešnika i preklopite, dobro spojite uglove i prerežite popola. Ponavljate postupak sve dok imate namirnica (testa i nadeva). Pažljivo složite agnolotte i skuvajte ih u puno usoljene vode, te začinite ukusnim mesnim umakom.
Umak pripremite na sledeći način:
Očišćeno povrće narežite i dinstajte na 3-4 kašike ulja. Dodajte meso i propržite ga dok ne dobijete lepu smeđu boju.
Prelijte vinom i pustite da ispari na laganoj vatri. Posolite i pobiberite po vašem ukusu pre nego dodate Mutti. Meso će se, na taj način, začiniti vlastitim sokovima koje je izvukla so.
Dodajte zgnječene pelate, pomešajte i dinstajte na tihoj vatri. Smanjite vatru i poklopite.
Kuvajte otprilike sat vremena, pazeći da umak ne zagori. Otklopite i pustite da se umak zgusne. Prijatno!