najbolja ulja italije

Agnolotti u umaku od junetine

Agnolotti u umaku od junetine

Ovo pijemontsko jelo je pravi specijalitet za hladne, jesenje dane. Iznenadite svoje goste ovim sočnim, nesvakidašnjim obrokom za koji vam treba malo ljubavi i kvalitetnih namirnica.

Sastojci:

 

Za punjenje:

  • 300 g junetine
  • 60 g mesnate slanine
  • 3 nareznice salame
  • Rendani parmezan
  • crveni luk
  • 1 jaje
  • muskatni oraščić
  • belo suvo vino
  • 60 g maslaca
  • So i biber po ukusu

 

Za umak je potrebno:

Priprema:

Naseckajte crveni luk i dinstajte ga dok ne požuti na polovini rastopljenog maslaca. Dodajte meso, posolite, pobiberite i dinstajte polako, dodajte vino, poklopite i kuvajte meso na tihoj vatri 2 sata, dolivajući, po potrebi vinom.

Rastopite preostali maslac i lagano propržite narezanu slaninu i salamu. Dobro izmiksanom mesu, slanini i salami dodajte jaje, malo muskatnog oraščića, parmezana pa sve polako izmiksajte dok ne dobijete čvrstu smesu. Dodajte 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja u osnovni recept za testo.

Tanko izvaljajte testo na manje listove i izrežite ih nazubljenim nožem na pravougaonike od 4 do 8 cm. Na testo stavite po dve grudvice nadeva veličine lešnika i preklopite, dobro spojite uglove i prerežite popola. Ponavljate postupak sve dok imate namirnica (testa i nadeva). Pažljivo složite agnolotte i skuvajte ih u puno usoljene vode, te začinite ukusnim mesnim umakom.

Umak pripremite na sledeći način:

 Očišćeno povrće narežite i dinstajte na 3-4 kašike ulja. Dodajte meso i propržite ga dok ne dobijete lepu smeđu boju.

Prelijte vinom i pustite da ispari na laganoj vatri. Posolite i pobiberite po vašem ukusu pre nego dodate Mutti. Meso će se, na taj način, začiniti vlastitim sokovima koje je izvukla so.

Dodajte zgnječene pelate, pomešajte i dinstajte na tihoj vatri. Smanjite vatru i poklopite.

Kuvajte otprilike sat vremena, pazeći da umak ne zagori. Otklopite i pustite da se umak zgusne. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt