Acquacotta maremmana
Acquacotta je jednostavno, ukusno, hranjivo i zdravo jelo. U Italiji se služi kao predjelo, ali, s obzirom da su mu sastojci i hleb i jaja, vrlo lako vam može zameniti i glavni obrok.
Sastojci
- 4 srednja luka
- 500 grama paradajza
- bosiljak
- 1/2 celera
- 1,5 litara bujona od povrća
- 2 jaja
- 100 grama narendanog pecorino sira
- Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje (poruči OVDE)
- sol i biber
- pečene kriške hleba
Priprema
Fino naseckajte luk. Izrežite celer, ali grubo. Potopite paradajz 5 minuta u kipuću vodu, ogulite i izrežite na pola ili na četvrtine.
U zemljani lonac stavite malo maslinovog ulja i popržite luk. Zatim dodajte celer.
Zatim, dodajte 1 litru bujona i nastavite sa kuvanjem još 20 minuta, dok bujon polako ne počne da isparava.
Posolite i pobiberite, dodajte seckani paradajz i bosiljak (naseckan) i kuvajte još 10 minuta.
Sada direktno u lonac dodajte jaja, pa kuvajte još 3 minuta, tako da se belance stvrdne i formira koricu oko žumanca.
Stavite u činiju krišku tosta i sira. Ulijte tekućinu, i opet pospite sirom.
Poslužite toplo. Prijatno!