najbolja ulja italije

Acquacotta, čorba iz Maremma područja

Acquacotta, čorba iz Maremma područja

Maremma, obalsko područje Toskane, koje se proteže od Livorna na granici Toskane i Lazia, poznata je po vrsnom mesu, prelepoj plaži i Acquacotta jelu, u bukvalnom prevodu kuvanoj vodi. Jelo se u prošlosti obično služilo pastirima u polju. Kao što je inače slučaj sa regionalnim jelima u Italiji, i ovaj specijalitet se sprema u različitim verzijama. Evo jednog originalnog recepta:

Potrebno je:

•    5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
•    3 srednja luka, iseckana na vrlo male komadiće
•    1 iseckana stabljika celera
•    1 iseckana šargarepa
•    1 paprika, iseckana na male kriške
•    1 kilo zelja ili spanaća, krupno iseckanog
•    500 grama Mutti pelata (koji je blanširan i bez kožice, što je osnova ovog recepta)
•    6 šoljica (1 1/2 litra ključale vode)
•    malo soli po ukusu
•    5 jaja
•    1/2 šoljice izrendanog tvrdog toskanskog Pecorino sira (može poslužiti kačkavalj)
•    kriške prepečenog hleba

Priprema:

Ugrejte Carapelli ekstra devičansko ulje u loncu, dodajte luk, celer, šargarepu i papriku i pržite dok luk ne postane staklast. Dodaj zatim zelje i pržite na laganoj vatri dok zelje ne smekša.

Dodajte Mutti pelat i kuvajte dvadesetak minuta, a zatim dodajte kipuću vodu. Proverite da li potrebno začiniti i kuvajte još dvadesetak minuta.

U međuvremenu, pomešajte jaja i sir. Poređajte po dnu činija za čorbu tanko narezan prepečen hleb i nanesite preko kašiku smese od jaja i sira (količina iz recepta je dovoljna za šest činija). Pomešajte dobro supu i sipajte je u činije. Možete je ukrasitit po ukusu. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt