Acquacotta, čorba iz Maremma područja
Maremma, obalsko područje Toskane, koje se proteže od Livorna na granici Toskane i Lazia, poznata je po vrsnom mesu, prelepoj plaži i Acquacotta jelu, u bukvalnom prevodu kuvanoj vodi. Jelo se u prošlosti obično služilo pastirima u polju. Kao što je inače slučaj sa regionalnim jelima u Italiji, i ovaj specijalitet se sprema u različitim verzijama. Evo jednog originalnog recepta:
Potrebno je:
• 5 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
• 3 srednja luka, iseckana na vrlo male komadiće
• 1 iseckana stabljika celera
• 1 iseckana šargarepa
• 1 paprika, iseckana na male kriške
• 1 kilo zelja ili spanaća, krupno iseckanog
• 500 grama Mutti pelata (koji je blanširan i bez kožice, što je osnova ovog recepta)
• 6 šoljica (1 1/2 litra ključale vode)
• malo soli po ukusu
• 5 jaja
• 1/2 šoljice izrendanog tvrdog toskanskog Pecorino sira (može poslužiti kačkavalj)
• kriške prepečenog hleba
Priprema:
Ugrejte Carapelli ekstra devičansko ulje u loncu, dodajte luk, celer, šargarepu i papriku i pržite dok luk ne postane staklast. Dodaj zatim zelje i pržite na laganoj vatri dok zelje ne smekša.
Dodajte Mutti pelat i kuvajte dvadesetak minuta, a zatim dodajte kipuću vodu. Proverite da li potrebno začiniti i kuvajte još dvadesetak minuta.
U međuvremenu, pomešajte jaja i sir. Poređajte po dnu činija za čorbu tanko narezan prepečen hleb i nanesite preko kašiku smese od jaja i sira (količina iz recepta je dovoljna za šest činija). Pomešajte dobro supu i sipajte je u činije. Možete je ukrasitit po ukusu. Prijatno!