Sušeni paradajz sa ekstra devičanskim maslinovim uljem
Septembar – ako nije škola, onda je zimnica. Donosimo vam jedan nadasve neobičan predlog, koji će svaki specijalitet tokom zime učiniti vrhunskim kulinarskim umećem. Recept nam je poznat zahvaljujući pravim znalcima, Italijanima, a u pitanju je sušeni paradajz u ekstra devičanskom maslinovom ulju.
Sastojci:
2 kg paradajza (po izboru)
beli luk
bosiljak
ruzmarin (sveži ili sušeni)
Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
so, biber
lovorov list
sveža majčina dušica po želji
Priprema:
Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Pećnicu ugrejte na 100 stepeni Celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.
Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 - 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelite ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.