najbolja ulja italije

Sušeni paradajz sa ekstra devičanskim maslinovim uljem

Sušeni paradajz sa ekstra devičanskim maslinovim uljem

Septembar – ako nije škola, onda je zimnica. Donosimo vam jedan nadasve neobičan predlog, koji će svaki specijalitet tokom zime učiniti vrhunskim kulinarskim umećem. Recept nam je poznat zahvaljujući pravim znalcima, Italijanima, a u pitanju je sušeni paradajz u ekstra devičanskom maslinovom ulju.

Sastojci:

2 kg paradajza (po izboru)

beli luk

bosiljak

ruzmarin (sveži ili sušeni)

Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje

so, biber

lovorov list

sveža majčina dušica po želji

Priprema:

Izaberite paradajz približno iste veličine kako bi se ravnomerno osušio. Pećnicu ugrejte na 100 stepeni Celzijusovih. Paradajz operite i osušite, obrišite krpom ili papirnim ubrusima. Na dno posude za pečenje stavite masni papir za pečenje. Paradajz isecite na četvrtine i složite na pleh.

Neoljušten beli luk složite između kriški paradajza. Posolite, pobiberite i poprskajte ekstra devičanskim maslinovim uljem. Stavite u rernu na sušenje oko 3 - 4 sata. Zatim ugasite rernu i ostavite paradajz da se ohladi. U sterilisane tegle složite ruzmarin, ohlađen paradajz i oljušteni pečeni beli luk. Dodajte  po jedan lovorov list, listove svežeg bosiljka, svežu majčinu dušicu i na kraju prelite ekstra devičanskim maslinovim uljem do vrha paradajza. Zatvorite i čuvajte u frižideru.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt