najbolja ulja italije

Rustična italijanska ćabata

Rustična italijanska ćabata

Ovaj divni, rustični, vazdušasti italijanski hleb, može biti osnova za primio piatto, ili, jednostavno, pecivo koje će dati poseban šmek i ukus bilo kojem namazu koji vam se nađe u kuhinji. Evo recepta:

Potrebno vam je: 

Za smesu koju prvo pravite (biga)

•    1/8 kašičice suvog kvasca 
•    2 kašike tople vode (45 stepeni C) +1/3 šolje tople vode
•    1 šolja brašna za hleb 

Ostali sastojci:

•    1/2 kašičice suvog kvasca 
•    2 kašike toplog mleka (45 stepeni C) 
•    2/3 šolje tople vode 
•    1 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja 
•    2 šolje brašna za hleb 
•    1 1/2 kašičice soli

Priprema:

U maloj posudi mešati zajedno 1/8 kašičice kvasca i toplu vodu i ostaviti da odstoji 5 minuta, ili dok postane kremasta smesa. Nakon toga, u činiji pomešati zajedno ovu smesu, 1/3 šolje vode, i 1 šolju brašna. Mešajte oko 4 minuta, a zatim prekrijte posudu plastičnom folijom. Neka odstoji na hladnoj sobnoj temperaturi najmanje 12 sati.

Nakon toga, u maloj posudi mešati zajedno pola kašičice kvasca i toplo mleko i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok postane kremasta smesa. U činiju pomešajte ovu smesu sa smesom pripremljenom prethodnog dana, toplu vodu, maslinovo ulje i brašno i mešajte mikserom na slabijoj brzini dok brašno bude sasvim vlažno; posolite i mešajte dok ne bude glatko i elastično, oko 8 minuta. Sipajte testo u posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem i prekrijte plastičnom folijom.

Neka testo naraste na sobnoj temperaturi sve dok se ne udvostruči, oko 1 1/2 sata (testo će biti lepljivo i puno mehurića). Onda ga stavite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i presecite na pola. Prebacite svaku polovinu na papir za pečenje i oblikujte u vekne. Napravite rupice na hlebu pobrašnjenim prstima i poprskajte ih brašnom. Pokrijte vekne navlaženom kuhinjskom krpom. Neka narastu na sobnoj temperaturi dok se skoro ne udvostruče, 1 1/2 do 2 sata.

Najmanje 45 minuta pre pečenja, zagrejte rernu na 220 stepeni C. Nauljite veliki pleh i pecite u njemu vekne dok ne dobiju bledo zlatnu boju. Uživate u brojnim kombinacijama koje sada možete napraviti sa mekanom ćabatom!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt