Rustična italijanska ćabata
Ovaj divni, rustični, vazdušasti italijanski hleb, može biti osnova za primio piatto, ili, jednostavno, pecivo koje će dati poseban šmek i ukus bilo kojem namazu koji vam se nađe u kuhinji. Evo recepta:
Potrebno vam je:
Za smesu koju prvo pravite (biga)
• 1/8 kašičice suvog kvasca
• 2 kašike tople vode (45 stepeni C) +1/3 šolje tople vode
• 1 šolja brašna za hleb
Ostali sastojci:
• 1/2 kašičice suvog kvasca
• 2 kašike toplog mleka (45 stepeni C)
• 2/3 šolje tople vode
• 1 kašika Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 2 šolje brašna za hleb
• 1 1/2 kašičice soli
Priprema:
U maloj posudi mešati zajedno 1/8 kašičice kvasca i toplu vodu i ostaviti da odstoji 5 minuta, ili dok postane kremasta smesa. Nakon toga, u činiji pomešati zajedno ovu smesu, 1/3 šolje vode, i 1 šolju brašna. Mešajte oko 4 minuta, a zatim prekrijte posudu plastičnom folijom. Neka odstoji na hladnoj sobnoj temperaturi najmanje 12 sati.
Nakon toga, u maloj posudi mešati zajedno pola kašičice kvasca i toplo mleko i ostavite da odstoji 5 minuta ili dok postane kremasta smesa. U činiju pomešajte ovu smesu sa smesom pripremljenom prethodnog dana, toplu vodu, maslinovo ulje i brašno i mešajte mikserom na slabijoj brzini dok brašno bude sasvim vlažno; posolite i mešajte dok ne bude glatko i elastično, oko 8 minuta. Sipajte testo u posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem i prekrijte plastičnom folijom.
Neka testo naraste na sobnoj temperaturi sve dok se ne udvostruči, oko 1 1/2 sata (testo će biti lepljivo i puno mehurića). Onda ga stavite na dobro pobrašnjenu radnu površinu i presecite na pola. Prebacite svaku polovinu na papir za pečenje i oblikujte u vekne. Napravite rupice na hlebu pobrašnjenim prstima i poprskajte ih brašnom. Pokrijte vekne navlaženom kuhinjskom krpom. Neka narastu na sobnoj temperaturi dok se skoro ne udvostruče, 1 1/2 do 2 sata.
Najmanje 45 minuta pre pečenja, zagrejte rernu na 220 stepeni C. Nauljite veliki pleh i pecite u njemu vekne dok ne dobiju bledo zlatnu boju. Uživate u brojnim kombinacijama koje sada možete napraviti sa mekanom ćabatom!