Ribollita
Prkosite zimi i okrepite se ovom ukusnom i hranljivom supom.
Recept za 6 osoba
Vreme pripreme: 1 h
Sastojci:
- 2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- pola glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 prut celera
- ½ kelja, narezanog na tanke trakice
- ½ glavice komorača
- 1 praziluk
- ¼ glavice zelja
- ½ veće tikvice
- svež ruzmarin i ostalo začinsko bilje po ukusu
- mlevena crvena paprika
- 5 šolja pilećeg ili povrćnog bujona
- 1 krompir, narezan na kocke
- 250 g pasulja iz konzerve
- 1 šolja Mutti pelat
- 2 kriške starog hleba
- ¼ šolje Grana Padano sira
- so i biber po ukusu
Priprema:
Iseckan crni i beli luk kratko pržite na ekstra devičanskom maslinovom ulju u većoj šerpi, dok ne omekšaju. Šargarepu, celer, kelj, komorač, praziluk, zelje i tikvicu dodajte, sve pomešajte i kratko na laganoj vatri prodinstajte. Dodajte mlevenu papriku i začinsko bilje pa promešajte. Sve zalitjte bujonom i pustite da supa provri. Dodatjte krompir, pomešatjte i kuvajte supu još pola sata na laganoj vatri.
Pasulj i paradajz pelat umešajte u supu i kuvajte još deset minuta. Polovinu sadržaja supe izmiksajte u blender i vratite u ostatak, pa dodajte so i biber po ukusu
Srtari hleb po želi tostirajte i nadrobite u supu. Služite je sa maslinovim uljem i parmezanom.