najbolja ulja italije

Italijanske njoke na dva načina

Italijanske njoke na dva načina

Za prave, italijanske, domaće njoke je potrebno tako malo sastojaka, lako se prave, a imaćete prilog ili jelo koje možete da kombinujete na mnoštvo načina. Predstavljamo vam dva recepta za njihovu pripremu, od kojih je prvi laganija, a drugi varijanta koja će se više dopasti pravim gurmanima:

 

Recept 1

Potrebni sastojci:

  • 3-4 krompira 
  • 2 žumanca
  • 1-2 šolje oštrog brašna (zavisno od veličine krompira)
  • 1 kašičica soli

Priprema:

Krompir oprati i sa ljuskom ispeći u rerni. Pečen krompir odmah iseći na nekoliko režnjeva kako bi se prosušio. Cilj nam je da krompir izgubi nepotrebnu vlagu kako bi njoke bile mekše i vazdušastije. Kada se krompir prohladi, oljuštiti ga i lepo izgnječiti. Dodati 2 žumanca i kašičicu soli. Sjediniti sve lepo sa krompirom. Postepeno dodavati brašno dok se ne dobije mekano testo, pogodno za oblikovanje. Od testa odvajati kuglice, oblikovati valjke i od njih isecati njoke. Svaku njoku pritisnuti viljuškom da bi bolje upile sos i dobile tradicionalni oblik. Kuvati ih u ključaloj vodi sa malo soli, ne na najjačoj temperaturi. Gotove su kada isplivaju na površinu. Služiti ih tople uz omiljeni sos.

Recept 2 

Priprema:

Dok je još topao, ogulite krompir i izgnječite ga. Dodajte jaje, sir, brašno, so i biber i sve dobro ujednačite. Na pobrašnjenoj površini mesite smesu dok se ne formira fino i glatko testo. Testo zatim podelite na pola i od svakog dela oblikujte dugačke, tanke valjke, kao kobasice. Nožem isecite kockice dužine 2 cm. Sipajte vodu u lonac, dodajte malo soli i pustite da provri. Kuvajte njoke u njoj par minuta, odnosno dok ne isplove na površinu vode. U činiju sipajte malo Carapelli maslinovog ulja, pa u njega dodajte oceđene njoke. Dodajte malo soli i bibera i pržite dok ne dobiju zlatastu boju. Dodajte kašiku putera, te pržite još par minuta. Ovakve njoke, takođe, možete zaliti omiljenim sosom. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt